Pentru că ne era dor de aroma delicată și sexy a faimoasei pâini franțuzești cu textură ușoară și un gust hibrid dulce-sărat, am făcut investigații, am retușat rețeta încercată în tinerețile noastre :)) și ne-am pus pe treabă.

Iată ce a ieșit:

Am pornit cu ingredientul minune – maiaua mea din frigider, pe am hrănit-o și am așteptat până ce a devenit ”dolofană și bulbucată”.

Ingrediente:

  • 250 g făină integrală de grâu
  • 250 g fâină albă de grâu
  • 200 ml lapte
  • 10 g sare
  • 78 g maia activă (hrănită)
  • 50 g zahăr
  • 150 g unt* ușor moale

*Untul este aici ingredientul cheie. Nu vă zgârciți la calitatea acestuia și nici la procentul lui de grăsime, știu, știu că sunt calorii mii și e vară și… și…. Dar nu e loc de compromisuri aici! Untul e cel ce va face pâinea savuroasă. Așadar, nu înlocuiți untul cu orice i-ar semăna căci nu veți reuși să obțineți gustul desfătător al unei pain brioche autentice.

Instrucțiuni:

Frâmântarea aluatului

Amestacați toate ingredientele într-un mixer, cu excepția untului, pe prima viteză,  pentru circa 5 minute. Măriți treapta robotului și lăsați-l să își facă treaba până când aluatul se desprinde de pe pereții bolului. Reveniți la viteza 1 a robotului și adăugați treptat untul. Mai lăsați robotul să frământe aluatul la viteza 2 pentru cel puțin 15 minute până când se desprinde de pe pereții bolului și este lucios și elastic.

Deși pasul de mai sus e cel mai indicat și mai ușor de urmat, eu am ales de astă dată calea mai întortocheată. Am frământat cu mâinile și ah, ce desfătare! Dar atenție, nu e un procedeu pentru orice dispoziție. Trebuie să accepți că are să fie o treabă deloc curată :). Trebuie lucrat repede și virtuos dar, vai, ce destresare a fost!

Așadar, dacă dețineți un robot pentru frământat, vă îndemn să îl folosiți!

Dospirea aluatului

Dați formă aluatului, așezați-l într-un bol și acoperiți-l cu folie de plastic. Dați-i voie aluatului să fermenteze toată ziua sau peste noapte la temperatura camerei (aproximativ 8-10 ore), până când se dublează în volum. O cultură de maia fermentează aluatul mult mai încet decât drojdia uscată, astfel încât nu va trebui să vă faceți griji în legătură cu supra-fermentarea.

Modelarea aluatului

Luați aluatul din bol și modelați-l după talent :). Îl puteți împleti, puteți forma o pain brioche și din mici bile sferice de aluat, vă puteți juca nestingheriți cu privire la forma pe care urmează să o dați aluatului, la urma urmei, de unde atâtea îngrădiri?!

Eu am ales să fac două pâini din această cantitate de aluat dar dacă m-aș fi rezumat la una cred că ar fi ieșit mai ”dolofană” și mai aspectuoasă. Dar cine își mai amintește, credeți, forma pâinii? Gustul e cel ce ne-a făcut să suspinăm.

Ungeți așadar tava sau tăvile cu unt, așezați aluatul în tavă și găsiți-i un loc cald în bucătărie.  Nu uitați să acoperiți și de această dată aluatul pentru a nu se usca.

Lăsați la dospit din nou, timp de cel puți două ore, până ce aluatul se extinde cu aproximativ o treime din volum.

Odată crescut, ungeți partea superioară cu un ou bătut. Presărați cu perle de zahăr brut sau cu zahăr obișnuit. Crestați aluatul în mijloc astfel încât să crească în cuptor.

Coacerea aluatului

Coaceți la 175 de grade timp de 50-60 de minute. Lăsați pâinea să se răcească puțin iar apoi înfruptați-vă fără vină!

Să fim înțeleși, când te apuci să faci pain brioche nu e loc de vină!

Enjoy every single bite,

Love,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *