Cum m-am îndrăgostit de miso?

Miso este o pastă fermentată de soia. Are un gust sărat, bogat în umami, care dă un soi de adâncime și de bogăție oricărui fel de mâncare în care este adăugat. De fapt, tamari (sos de soia fermentat de calitate fără grâu) a fost în mod tradițional fabricat din lichidul din fermentarea miso. Miso poate înlocui excelent sosul de soia sau sarea de mare și aroma sa poate completa cu succes multe feluri de mâncare.

Ce-am folosit:

• o ceapă
• 3 căței de usturoi
• linguriță ghimbir ras
• 200 grame tofu + două linguri sos de soia + ½ linguriță de curry pudră
• sos soia – două sau trei linguri
• 30 de grame de spanac
• 150 de grame de ciuperci (poți folosi ciuperci deshidratate; shiitake sau champinon)
• Pastă miso – o lingură
• Ulei de susan sau alt ulei preferat (nu aș folosi însă uleiul de măsline la această rețetă)
• Un ardei gras
• Un morcov
• 200 grame tăiței

Pașii:

  1. Primul pas a fost să tai tofu felii și să îl asezonez cu cele două linguri cu sos de soia și cu o jumătate de linguriță de curry pudră.
  2. În tigaia de fontă am încins o lingură cu ulei de susan și am transformat tofu într-o ”crocănțeală” savuroasă. A necesitat aproximativ două minute pe fiecare parte. Am lăsat tofu deoparte.
  3. În aceeași tigaie, fără să mai adaug ulei, am pregătit și ciupercile pe care le feliasem anterior. După 5 minute arătau rumene și foarte pregătite să ia drumul supei.
  4. Următoarea mișcare: am tăiat ceapa felii subțiri, am mărunțit usturoiul și am ras ghimbirul. Am adăugat toate acestea într-o oală medie în care am încins două linguri de ulei de susan. Le-am lăsat pe foc cam 5 minute având grijă să nu se ardă.
  5. A fost rândul supei, a sosului de soia și a ciupercilor rumene să ajungă în oală. Am lăsat totul la foc mediu până ce a început să fiarbă iar apoi am domolit puțin focul lăsând să fiarbă încet pentru a se dezvolta aromele. După 20 de minute am adăugat pasta miso, tăiețeii și am asezonat-o după gust. Am mai lăsat supa pe foc timpul indicat pe pachetul de tăiței. Odată închis focul, am adăugat spanacul.

Ardeiul gras feliat, morovul fâșii și tofu le-am folosit ca ”topping”. Tip: tofu poate fi înlocuit cu un ou fiert/prăjit).

Nota bene: A doua zi supa mi s-a părut mai savuroasă decât atunci când am mâncat-o caldă. Anyway, it was yummy!

Enjoy Every Single Bite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *