Pentru ca zilele săptămânii lucrătoare să aibă un start dulce-aromat, înfulecăm dimineața, brioșe coapte în zilele răcoroase de weekend.

Știm că termenul de brioșă nu este folosit aici cu sensul lui de bază. Brioșa, din fr. brioche, este de fapt ”un produs de patiserie, preparat prin coacerea în forme mici, rotunde și ondulate, a unui aluat de cozonac” însă, în vorbirea curentă, brioșele sunt „cupcake-uri” care nu și-au găsit un termen propriu în limba noastră. Așadar, să ne fie cu iertare, vom folosi în continuarea acestei rețete, termenul de ”brioșă”… inappropriate as it is. 😉

Astfel că, în acest weekend, după plimbarea de rigoare la piață, unde am găsit niște minuni de afine de pădure, ne-am pus pe copt următoarele:

  • 100 de grame de făină albă
  • 100 de grame de făină integrală de grâu (eu am înlocuit aici 50 de grame din făina integrală cu făină de hrișcă, ceea ce a conferit … o savoare de nucă, yumm! Data viitoare o să încerc chiar cu 100 de grame făină de hrișcă)
  • 40 de grame de zahăr (dacă le doriți mai dulci puteți pune până la 60 de grame de zahăr; nouă însă, chiar și cu cele 40 de grame ni s-au părut prea dulci)
  • aproximativ patru linguri de ulei de cocos (puteți folosi și unt topit sau chiar ulei de floarea soarelui presat la rece ori ulei de măsline – atenție însă cu uleiul de măsline care s-ar putea să influențeze gustul brioșelor)
  • două banane mari și coapte, nu la minte, ci la trup
  • un ou
  • o linguriță extract de vanilie
  • o linguriță bicarbonat de sodiu
  • o linguriță praf de copt
  • o pișcătură de sare
  • un pahar cu afine
  • în funcție de vâscozitatea aluatului, s-ar putea să aveți nevoie de câteva linguri cu lapte; eu am adăugat trei linguri.

Sistemul nu e complicat.

Potriviți temperatura cuptorului la 180 de grade celsius. Pregătiți și formele de brioșe. Din cantitatea de mai sus ar trebui să iasă aproximativ 12 brioșe.

Luați-vă la îndemână două boluri.

În cel mai mare dintre ele adăugați ingredientele uscate: făină + sare + praf de copt + bicarbonat de sodiu + zahăr.

În cel de-al doilea bol pasați bananele (cu furculița ori cu un blender, cum vă simțiți mai împăcați) și peste acestea adăugați și restul ingredientelor umede, mai puțin laptele, respectiv: uleiul sau untul + extractul de vanilie + oul.

Acum adăugați conținutul celui de-al doilea bol peste ingredientele uscate. Răzvrătiți-le bine iar apoi, în funcție de vâscozitatea aluatului, apreciați dacă mai e nevoie sau nu de lapte.

În final, adăugați afinele și amestecați-le blând cu o lingură de lemn/spatulă.

Umpleți formele cu aproximativ trei sferturi din compoziție și băgați-le în cuptorul încălzit pentru aproximativ 20 – 25 de minute sau până când trec ”testul scobitorii”.

Enjoy every single bite!

Love,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *