fbpx

I am not really into summer. I am rather an autumn / winter person.

Iubesc băuturile fierbinți, lumânările aprinse într-un dormitor în care pisica doarme ghemuită lângă tine, iar tu te găsești cu o carte în poală.

Adulmec cu sete mirosul de pământ, vin fiert, scorțișoară, dovleac copt and so on… dream little girl, dream! 

Pentru mine sezonul rece e despre mai multă contemplare, meditație și regăsire. E despre un ritm mai lent al zilelor, e despre apropiere și visare.

În astfel de note a ieșit acest robust chec cu arome tomantic – iernatice.

PS: Checul s-a născut în ideea folosirii ”resturilor” mele din maia. Dar o să-l refac cât de curând și fără maia. Don’t miss it!

Am scotocit alene bucătăria și am scos la iveală:

  • Ulei de cocos – 60 de grame
  • Zahăr – 90 de grame[*]
  • Ouă – două
  • Piure de dovleac copt – 230 de grame[**]
  • Făină pentru păjituri 000 – 240 de grame
  • Esență naturală de vanilie – o linguriță
  • Rest din maiaua hrănită și ținut la frigider – 140 de grame
  • Bicarbonat – ½ de linguriță
  • Praf de copt – ½ de linguriță
  • Sare – o pișcătură
  • Mix de iarnă (ghimbir uscat, scorțișoară, nucșoară, cuișoare and everything else that makes you happy) – două lingurițe generoase
  • Nuci – 50 de grame
  • Stafide – 80 de grame

Cu pisica printre picioare, am dat drumul cuptorului la aproximativ 180°C.

Am pregătit două boluri. Într-unul am amestecat uleiul de cocos, zahărul, ouăle, piureul, maiaua și esența de vanilie.

În celălalt bol am combinat făina, sarea, bicarbonatul, praful de copt și mixul de iarnă.

În bolul cu ingredientele ude am adăugat conținutul celui cu ingrediente uscate. Le-am amețit bine, iar la final am adăugat nucile mărunțite și stafidele.

Am turnat compoziția într-o formă pentru chec în care pusesem hârtie de copt. Din cauza cantității mari de ingrediente umede, timpul de coacere a fost de aproximativ 60 de minute… În funcție de cuptor, timpul poate varia. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că prăjitura e coaptă.

Lăsați checul să se răcească iar mai apoi pregătiți ceaiul preferat și puneți-vă pe visat!

[*] Cu această cantitate de zahăr checul nu va ieși ca un dulce din comerț. Dacă preferați să îl îndulciți mai mult puteți mări gramajul.

[**] Am curățat dovleacul de semințe și l-am tăiat în felii groase pe care le-am așezat într-o tavă. Am băgat tava la cuptor la vreo 190°C. Am lăsat la copt până când, încercat cu o furculiță, aceasta pătrundea cu ușurință în el. După ce dovleacul copt s-a răcit, am pus pulpa într-un robot de bucătărie. Piureul l-am transferat apoi într-o caserolă pe care am ținut-o în congelator pentru zilele cu inspirație de toamnă și poftă de dulce.

Enjoy every single bite!

With Love,

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *