Când clasicul aluat de pâine întâlnește o cantitate decadentă de unt, ceea ce rezultă îmi amintește de mirosurile aspre și calde din bucătăria mamei. Nostalgică și pofticioasă, m-am pus sârguincios pe treabă.

Ingrediente:

  • răbdare :))
  • un plic drojdie uscată
  • 500 g făină 000
  • 175 ml lapte călduț
  • 1 linguriță sare
  • 2 ouă mari
  • 1 linguriță extract vanilie/boabele unei jumătăți de păstăi
  • 125 g de unt moale (la temperatura camerei)
  • 90 g zahăr
  • 1 ou + o linguriță de ulei pentru uns la final aluatul

Pași:

Vreau să menționez că aluatul va avea nevoie de timp îndelungat de dospit la frigider, motiv pentru care vă îndemn să faceți aluatul într-o după amiază târzie sau seară și să îl lăsați peste noapte la rece. Asta e răbdarea.

Am început prin a mixa energic untul cu zahărul până ce acesta din urmă s-a dizolvat și untul a devenit moale și pufos.

Într-un alt vas, am cernut făina și sarea și am adăugat și pliculețul de drojdie. Le-am amestecat puțin.

Am format o gaură în mijlocul făinei am adăugat laptele călduț (cât să poți ține degetul în el fără să te frigă) și ouăle bătute ușor. Am amestecat până ce s-a format un aluat.

Ulterior am adăugat pe rând câte o lingură din untul ”bătut”. Am frământat cu mâna după fiecare lingură de unt adăugat până ce acesta a fost absorbit. Încorporată ultima lingură de unt am mutat aluatul pe blatul de bucătărie și am continuat să frământ încă 10 – 15 minute. A reieșit un aluat moale, elastic.

Am dat o formă rotundă aluatului și l-am așezat într-un bol curat, prealabil uns cu unt. L-am acoperit și l-am lăsat să crească la temperatura camerei aproape două ore.

După această perioadă am scos aerul din aluat, l-am format din nou într-o bilă, l-am așezat în același bol pe care l-am acoperit cu o folie de plastic și l-am ”uitat” în frigider de cu seara până dimineața.

A doua zi, am scos bolul cu aluatul din frigider și l-am lăsat la temperatura camerei cel puțin o oră.

A urmat porționarea și formarea pâinii. Am uns din belșug cu unt o formă mică de cozonac și o alta rotundă, cu diametrul de circa 20 cm.

Am împărțit aluatul în mai multe bucăți (decideți în funcție de mărimea tăvilor) cărora le-am dat forma uor bile. În tava de cozonac am așezat două bile mai mari cu distanță de aproximativ 10 cm între ele iar în tava rotundă am pus în centru o bilă mai mare iar de jur împrejur, bile mai mici. Am acoperit din nou aluatul și l-am lăsat din nou la crescut la temperatura camerei până ce și-a dublat volumul.

Am folosit o pensulă și am uns pâinea cu oul ușor bătut cu uleiul.

Am introdus tăvile în cuptorul preîncălzit la 175 de grade.

Am copt pâinea 30 – 35 de minute. Pentru siguranță faceți testul scobitorii.

Am scos pâinile pe un grătar și le-am dat timp să se răcească și să se așeze înainte să dăm iama în ele.

Enjoy Every Single Bite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *