Un cer limpede, diafan și celebru. În câteva minute, greutatea morții apăsătoare. O tragedie greacă… Zei cruzi se răzbună din nou pe un popor genial fiindcă a primit cunoșterea de la Prometeu-șiretul. Poporul rămâne superstițios, GREC și UMAN.

De-a lungul a peste două milenii de civilizație, toți europenii s-au rezemat pe ideile unei echipe remarcabile de gândire apărută în Grecia căpitanului Homer. Așa-numitul „miracol grecesc” ține de apariția unei civilizații de natură să schimbe fața unui continent. Ivirea creștinismului avea să schimbe direcția acestei mutații, dar „miracolul” a continuat să rămână „miracol”.

Zeno din Citium  este creatorul Școlii stoice. Între interesele acestei școli se numără fizica, logica și etica; de lipsa ultimelor două planeta noastră suferă îngrozitor și ea va fi cauza prăbușirii sale.

Conform lui Tim Ferris, un filozof implicat (sofist) al timpurilor moderne, stoicismul este o formă de antrenament spiritual sau un sistem de operare care te ajută să iei cele mai bune decizii în medii cu nivel de stres foarte ridicat. Cu alte cuvinte, dacă faci față unor oameni și întâmplări de nesuportat te poți considera un stoic.

Stoicismul se folosește de puterea mentală a celui care îl adoptă. Este filozofia liderului care nu conduce decât prin puterea exemplului.

În principiu, există o singură întrebare care surprinde esența stoicismului. În orice situație, există lucruri pe care le poți controla și altele care nu stau în puterea ta. Este nevoie de un antrenament susținut al minții pentru a le deosebi și să rămâi concentrat pe ceea ce poți controla.

Cele mai presante probleme rămân nerezolvate nu din pricina unui răspuns prost, ci pentru că nu există o întrebare corectă.

Ce se află sub controlul tău? este întrebarea.

Iar răspunsul nu poate fi decât:

Concentrează-te!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *